Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakorlatilag bármilyen vállalati számlázó programmal és vállalatirányítási rendszerrel. Ha a jelenlegi számlázó programja nem alkalmas a valós idejű adatszolgáltatásra, nem kell feltétlenül lecserélnie azt, a Connectax bármilyen számlázó programmal használható, amely teljesít három fontos technikai követelményt.

  1. Az egyik, hogy képes legyen önmagától az adóhatóság által elvárt számla XML-dokumentumok előállítására.
  2. A második hogy ez teljesen automatikusan, a számla lezárásának pillanatában megtörténjen.
  3. A harmadik, hogy el tudja helyezni ezt az XML-adatállományt egy távoli, dedikált Connectax-tárterületre, amivel az adatszolgáltatási igényt jelezve a számlajelentést is elindítja.

Áfa- és IT-szakértőink segítenek önnek előállítani az XML-fájlt személyre szabott tanácsadás keretén belül. Szakértőink az ön számlázó rendszere által ténylegesen kiállított számlaminták alapján minta XML-fájlokat készítenek, így minden számlatípusához (számla, előlegszámla, helyesbítő számla, gyűjtőszámla stb.) kap egy minta XML-fájlt, így könnyebben be tudja állítani az automatikus adatkinyerést.

A bevezetéshez szükséges idő nagyban függ a számlázási gyakorlattól és a vállalati számlázó rendszer komplexitásától. A Connectax adatszolgáltatási modulhoz való hozzáférés a szerződés aláírását követően néhány napon belül biztosítható. Amennyiben a számla XML előállításában, a számlázási gyakorlat áttekintésében vagy az XML validálásában is tanácsadóink segítségére van szüksége, az adatszolgáltatás tesztelését ezek megoldását követően érdemes elkezdenie. Szakértői csapatunk tagjai közül egy dedikált ügyfélkapcsolat-tartó tanácsadó segíti Önt a valós idejű NAV online számla adatszolgáltatás sikeres bevezetésében.

Igen, a NAV által is megerősített álláspont szerint abban az esetben, ha a számlázó program és az adatszolgáltató modul együtt megfelelnek az azonnaliság és az automatikus számlaadat-szolgáltatás kritériumának, és kizárt a kézi beavatkozás lehetősége. A rendelet lehetővé teszi külső, harmadik fél által biztosított adatszolgáltató modul használatát, és lehetővé teszi a felhő alapon történő adatszolgáltatást is.

A Connectax csapata az osztott felelősségre építette fel szolgáltatását. A számlázó program, illetve annak kezelője felel azért, hogy a számlák kiállításakor az Online Számla Rendeletben megfogalmazott módon álljanak elő az XML-dokumentumok, és azok továbbításra kerüljenek a Connectax részére.

A Connectax felel azért, hogy a sikeresen átvett számla XML-dokumentumok az Online Számla Rendeletben megfogalmazott elvárások szerint beérkezzenek az adóhatósághoz, a beküldés során keletkezett adatokat tárolja és feldolgozza.

Megfelelő biztonsági intézkedések mellett a kockázatok gyakorlatilag elhanyagolhatóak. A Connectax technikai csapata egy olyan informatikai hátteret tart fenn, amely hasonlóan biztonságos, mint egy megfelelő óvintézkedések mellett, hálózatra és internetre kötött számlázó program használata.

Az RSM áfa- és jogi szakértői olyan megoldást dolgoztak ki, amely csak a legszükségesebb adatok tárolását végzi, az adatok feldolgozása közben pedig a legszigorúbb GDPR-követelményeknek is megfelel.

Az RSM amerikai középvállalatok körében végzett felmérése azt mutatja, hogy a középvállalati adatok fokozatosan a felhőbe vándorolnak, évről-évre növekszik a felhőalapú megoldásokat választók aránya.

A magyar cégek is a felhőalapú megoldások legnagyobb előnyei között tartják számon a bevezetés gyorsaságát, a megbízhatóságot és rendelkezésre állást, az elérhetőséget, valamint a beruházási költségek megtakarítását.

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Az elektronikus számlázás terén is jelentős változást jelentett az online számla rendszer 3.0 XML verziója, miszerint az adatszolgáltatás is tekinthető e-számlának, bizonyos feltételek mellett! Ha az adóalany így nyilatkozik az adatszolgáltatásában, akkor az XML képében egyben elektronikus számla kerül beküldésre. Lassan eljutunk oda, hogy megszűnik a papír alapú számla, helyette már XML-ben fogunk gondolkodni és adathalmazokban, ezek fogadásában és küldésében.

Kapcsolódó blogbejegyzéseink